Groepsreis Kreta

11 – 18 Juni 2022


 

Kreta is een eiland met vele gezichten. Zo staat het eiland bekend om zijn vele zonuren, toerisme en het ‘oh oh Cherso’ – uitgaansparadijs. Maar natuurlijk is het grootste eiland van Griekenland veel meer dan dat.

Het eiland is bijzonder veelzijdig met beroemde archeologische vindplaatsen, gouden zandstranden, pittoreske dorpjes, een overweldigende natuur en een heerlijke keuken. Ook de Kretenzische cultuur en gastvrijheid van de lokale bevolking maakt van dit eiland de perfecte vakantiebestemming.

Die mooie kant van Kreta gaan wij ontdekken tijdens deze groepsreis. Je krijgt de kans om dit avontuur samen met enkele locals te beleven.

 

Hoe ziet een dag met ons op Kreta eruit?

Na een deugddoende nacht in jouw privé kamer, nemen we uitgebreid de tijd om te ontbijten. De meeste dagen trekken we er rond ongeveer 10u met eigen vervoer op uit. Prachtige kloosters, mooie watervallen, verrassende tuinen, gezellige strandjes, een wandeling door mediterrane vegetatie, … het staat allemaal op ons te wachten om ontdekt te worden.

Meestal zijn we rond 15-16u terug. Nu krijg je de tijd dit moment zelf in te vullen. Rond 19 à 20u volgt een héérlijk diner. Steeds in een andere authentieke taverna, zorgvuldig uitgekozen door onze lokale Griekse vriend Giannis.

 

Verblijven doen we standaard in single kamers in karaktervolle en kleinschalige hotels.
Schrijf je jezelf samen in met een vriend(in) en slapen jullie op dezelfde kamer? Dan krijg je een korting.

 

PRIJS

€ 1450 – DEZE REIS IS VOLZET

 

Ik wil mee op deze reis

Algemene en bijzondere voorwaarden

Dag 1: Plakias

Welkom op Kreta!

Vandaag start eindelijk die reis waar je al die tijd naar uitkeek!

Al van bij het begin is alles geregeld. Je hebt je vliegticket ontvangen en alles wat je moet doen is op tijd naar de luchthaven komen, waar je een van jouw begeleiders ontmoet.

In Kreta staat onze lokale partner Giannis iedereen op te wachten met de minivans, klaar om naar ons eerste verblijf in het zuiden van het eiland te rijden. 

Eenmaal aangekomen in ons gezellig familiehotel in Plakias is er ruim de tijd om rustig uit te pakken. Aan jou om nog even te genieten van het strand of alvast het dorpje te verkennen.

Omstreeks 19:30 u nodigt lokale chef Lisa ons uit voor een lekker diner met lokale wijnen bij zonsondergang in haar taverne aan het water. Wie nog zin heeft, kan na het diner naar het dorp afzakken en zich begeven naar een van de gezellige cocktailbars.

Overnachting: Creta Mare hotel, Plakias

Dag 2: Kourtaliotiko

Op ontdekking in het hinterland

We starten de dag met een uitgebreid ontbijt in het hotel. Met zicht op zee is het er heerlijk ontwaken.

Vandaag gaan we met eigen vervoer op pad. Langs de Kotsifou kloof komen we aan bij de Kourtiliotiko kloof. Daar houden we halt bij een uitzichtpunt om de spectaculaire kloof helemaal in ons op te nemen. Misschien spotten we wel enkele arenden boven ons, die hier vaak aanwezig zijn.

Van daaruit kunnen we langs enkele trappen afdalen in de kloof tot aan de ‘Kourtaliotiko springs’. Deze prachtige watervallen zijn het beginpunt van de Kourtaliotiko-rivier.

Vervolgens rijden we verder tot aan het Preveli klooster, één van de belangrijkste, nog bewoonde kloosters op Kreta. De monniken houden er vele dieren zoals schapen, geiten en zelfs lama’s.

Tijdens de terugrit naar Plakias houden we nog even halt bij een uitkijkpunt over Preveli Palm Bay. Een schitterende baai waar de Kourtaliotiko rivier uitkomt in de zee waarbij aan beide oevers van de rivier een heus inheems palmenbos groeit. Nog heel even geduld want dit strand ontdekken we morgen!

Vanavond staat er een heerlijk diner op het programma in het nabijgelegen dorpje Mirthios. Giannis koos hier voor ons een gezellige taverna uit met prachtig zicht op de baai van Plakias waar we van de zonsondergang kunnen genieten. 

Overnachting: Creta Mare hotel, Plakias

Dag 3: Plakias
Tocht langs interessante plaatsen

Vandaag maken we opnieuw een kleine roadtrip. Onze eerste stop: het pittoreske bergdorpje Spili, bekend om zijn gezellige pleintje met beroemde ‘lion heads’ fontein.

Daarna bezoeken we de bijzondere tuin van Cretan Aroma, hier krijgen we een tour rond de tuin en leren we bij over de typische Kretenzische kruiden, bloemen, planten en fauna. We krijgen ook een kleine olijfolietasting. Vervolgens gaan we naar een lokale wijngaard, Zouberakis. We krijgen een tour van het domein en proeven 4 van hun wijnen.

Tenslotte houden we halt bij een van de meest authentieke taverna’s van Kreta voor een hartelijke lunch (inbegrepen). Hier maakt men slechts een drietal gerechten per dag en moet je zelf naar de keuken om jouw gerecht te kiezen! Daarna keren we terug naar Plakias en is de rest van de dag vrij te besteden.

Het diner is vanavond vrij, dus aan jou de keuze om een gezellig restaurantje op te zoeken of om misschien het lokale streetfood eens te proberen.

Overnachting: Creta Mare hotel, Plakias

Dag 4: Preveli
Boottocht naar Preveli Bay & het exotisch Palmenbos

In de voormiddag voert kapitein Manolis ons naar met de boot naar een van de mooiste en meest exotische stranden van Zuid-Kreta: Preveli Palm Bay. Het avontuur begint bij de boottocht waar we kunnen genieten van de grillige kustlijn vol kliffen en baaitjes.

Eenmaal aangekomen in Preveli Palm Bay zul je jouw ogen niet geloven: een uitgestrekt strand daarachter honderden palmbomen! Er is een wandelpad aangelegd dus wandel zeker eens door dit inheemse Palmenbos, een uniek plek in Europa. Baad in zout, maar ook zoet water, want de Kourtaliotiko rivier mondt hier uit in de zee en vorm op het einde een bocht waardoor er een klein, ondiep meertje ontstaat.

Rond 15:00u in de namiddag neemt kapitein Manolis ons weer aan boord en vaart ons weer naar Plakias. Na enkele uren vrije tijd volgt ’s avonds het gezamenlijk diner in een plaatselijke taverna, samen met onze Griekse vriend Giannis.

Overnachting: Creta Mare hotel, Plakias

Dag 5: Van Plakias naar Rethymnon
Argryroupolis & Kournasmeer

We laten vandaag Plakias achter ons en verhuizen naar het levendige stadje Rethymnon. Dit doen we niet zonder onderweg even halt te houden bij de pracht die het binnenland van Kreta te bieden heeft.

Onze eerste stop is in Argyroupolis. Ooit een machtige Romeinse stadstaat, vandaag een klein dorpje dat bekend staat om zijn avocado’s.

De valleien rond het dorp zijn erg vruchtbaar en zo’n 50 jaar geleden zijn hier voor het eerst avocado’s geïntroduceerd. Nu leeft het hele dorp ervan. Van handcrèmes tot vruchtensapjes, hier ontdek je wat er allemaal van wordt gemaakt.

Vervolgens rijden we verder tot aan het Kournasmeer, het grootste en enige zoetwatermeer op Kreta. Hier kunnen we lunchen met een prachtig uitzicht. Misschien waagt iemand zich ook wel aan een plonsje in het warme water.

In de vroege namiddag komen we toe op onze eindbestemming: Rethymnon! We slapen in een modern hotel met zwembad en vlakbij het strand. Genieten geblazen dus.

’s Avonds kuieren we door het historische centrum van Rethymnon. Je zal zien dat de Venetiaanse en Ottomaanse invloeden er duidelijk zichtbaar zijn. Op het einde van deze korte stadswandeling wacht Giannis ons op aan een leuk restaurantje waar volgens hem het beste vlees van Rethymno geserveerd wordt.

Overnachting: Archipelagos hotel, Rethymno

Dag 6: Arkadi & Margarites
Bijzonder klooster en keramiek

Na alweer een rijkelijk ontbijt volgt vandaag een bijzondere dag. We bezoeken in de voormiddag een van de belangrijkste monumenten uit de Kretenzische en Griekse geschiedenis. In het Arkadi klooster, gelegen op een heuvel in het hinterland van Rethymnon, heeft er zich in 1866 een tragedie afgespeeld die heel Europa heeft geschokt. Zelfs Victor Hugo schreef over deze gebeurtenis op een afgelegen klooster op het eiland in het midden van de Middellandse Zee. Wat deze tragedie precies was, moet je met je eigen ogen ontdekken. We worden hier rondgeleid door een professionele gids.

Nadat het Arkadi klooster ongetwijfeld een diepe indruk heeft achtergelaten, is het tijd voor iets luchtiger. Volgende stop op onze roadtrip van vandaag is Margarites, een dorpje dat bekend staat om zijn pottenbakkerijen en keramiek.

Op weg terug naar Rethymno stoppen we nog bij het idyllische Agios Nikolaos kerkje en kunnen we lunchen bij een leuke taverna aan het water.

Terug aangekomen in Rethymnon is er nog wat tijd om te zonnen, te zwemmen, te shoppen of rustig te bekomen van alle indrukken op een gezellig terrasje voordat Giannis ons ’s avonds meeneemt naar een heerlijk restaurant aan het water, met prachtig zich op het oude fort. Dat wordt genieten!

Overnachting: Archipelagos hotel, Rethymno

Dag 7: Myli kloof
Overweldigende natuur van Kreta

Tijd om een ander deel van de prachtige natuur van Kreta te ontdekken.

Vandaag maken we een prachtige wandeling van ongeveer 4km door de groenste kloof van Kreta: de Myli kloof. Vroeger lag in deze kloof het oude dorp Myli, waardoor ze nu ligt bezaaid met ruïnes van oude huisjes, kapelletjes en molens. Nog één gebouw doet dienst en is een taverna in het midden van de kloof. We wandelen langs typische mediterrane vegetatie, watervalletjes, citroen- en sinaasappelbomen, bruggetjes en zelfs bananenbomen. 

Op het einde van de kloof ligt een leuke bar waar we kunnen bekomen van een ontspannende tocht door de natuur voordat we weer naar Rethymnon rijden. ‘s Namiddags is er nog ruim de tijd om te genieten van het strand of winkeltjes af te schuimen in het knusse centrum. Toch zin in nog wat meer cultuur? Bezoek dan eens het Venetiaanse Fortezza van Rethymnon.

Ondertussen is de laatste avond aangebroken en als trotse Kretenzer en inwoner van Rethymnon wil Giannis dat we met de best mogelijke herinneringen afscheid nemen van zijn eiland. Vooraleer hij ons meeneemt naar een restaurant waar hij al van jongs af aan gaat eten, passeren we nog langs Papou Yiorgos, ‘de Philo Pastry master’. De laatste artisanale filodeeg maker van Kreta. We zien zijn verbluffende vaardigheden in actie en proeven zijn baklava en kataifi. 

Na het diner neemt Giannis ons nog mee naar een verborgen cocktailbar; een oase in het hart van het levendige centrum om de vakantie in stijl af te sluiten.

Overnachting: Archipelagos hotel, Rethymno

Dag 8
Transfer naar Heraklion airport

Een laatste heerlijk ontbijt voor we met z’n allen koers zetten naar de luchthaven om er de vlucht naar huis te nemen. Nog even tijd om terug te blikken op een geweldige vakantie.

Hopelijk is dit geen vaarwel, maar een tot ziens!

PRIJS

 • De reissom: € 1450
 • Vluchten inclusief
 • Min. aantal deelnemers: 6
 • Max. aantal deelnemers: 10

INCLUSIEF

 • Internationale vluchten met Brussels Airlines

 • Gezelschap van twee enthousiaste begeleiders

 • Alle vervoer met comfortabele minivans

 • overnachtingen in Plakias & Rethymnon

 • Elke nacht jouw persoonlijke single kamer*

 • 7 rijkelijke ontbijten in groepsverband

 • 1 verrukkelijke lunch

 • 6 lekkere diners (water & wijn steeds inbegrepen)

 • Alle vernoemde excursies en activiteiten

 • Alle toegangsgelden van bezoeken volgens programma

* Tenzij met twee ingeschreven en gebruikmakend van de korting

 

EXCLUSIEF

 • Andere maaltijden en dranken

 • Fooien & persoonlijke uitgaven

 • Dossierkosten

Ik wil mee op deze reis

Algemene en bijzondere voorwaarden

Heb je vragen over deze reis? Twijfel niet om contact op te nemen via onderstaande knop en we beantwoorden je zo snel mogelijk.